ETAŽNI LASTNIK, Ul. Lojzeta Hrovata 7, Kranj

 

Zapisnik s sestanka EL (Etažnih Lastnikov) z 12. 6. 2007

Večstanovanjska stavba
Ulica Lojzeta Hrovata 7
4000 Kranj


ZAPISNIK

s sestanka Etažnih lastnikov in najemnikov v večstanovanjski stavbi, v ulici Lojzeta Hrovata 7, Kranj, ki je bil dne 12. 6. 2007 ob 19 uri v skupnem prostoru stavbe.

Prisotnih: 15 etažnih lastnikov, 1 najemnik stanovanja

Predlagani dnevni red:
1. Plačilo ogrevanja po porabi, predstavitev izvede g. Borut Zatler, koordinator projekta "Na Planini
    se ogrevamo varčneje",
2. Ponudba za postavitev oglasnih tabel v kabino dvigala, ponudbo je dala firma Nova dogma d. o. o.,     Planina Kranj,
3. Razno

Za overovatelja zapisnika sta bila dolocena 2 etažna lastnika.

AD1./1 g. Borut Zatler je predstavil projekt "Ogrevamo se varčneje". Projekt zajema celotno Planino oz. vse stanovanjske objekte, ki so vezani na toplotno postajo, s katero upravlja družba Domplan d. d. G. Borut prosi, da se soglasje podpisano s strinjajočimi etažnimi lastniki, preda njemu osebno do 20. 6. 2007.

G. Borut Zatler je zatrdil, da je Domplan že vgradil kalorimetre s katerimi je že možno meriti dejansko porabo toplotne energije za ogrevanje. V kolikor bi večina etažnih lastnikov (kot večina se smatra, da je ZA več kot 50% etažnih lastnikov iz vseh treh vhodov: Lojzeta Hrovata 5, 7 in 9) za, bo projekt uveljavljen v sezoni 2008, s tem, da bi se lahko naknadno odločali o montaži kalorimetrov po radiatorjih v posameznih stanovanjih. Razložil je, da že obstaja tudi zakonska direktiva, katera je določena na podlagi EU smernic in bo do takega načina merjenja porabe toplotne energije prišlo prej ali slej. Domplan soglaša na tak prehod plačila in trdi, da je odločitev na strani uporabnikov toplotne postaje, ker je ta tako v lasti etažnih lastnikov, družba Domplan d. d. pa jo le upravlja.

SKLEP: Etažnim lastnikom se pusti 2 do 3 dni za razmislek, nato bo koordinator pobral podpise po stanovanjih. V kolikor se bo večina strinjala, je pogoj, da občinski svet v MO Kranj zapiše in uveljavi občinski akt, s katerim se potrdi, prehod plačevanja prabljene toplotne energije, na plačilo po porabi, števec v toplotni postaji in vgrajeni števci v posamezna stanovanja, pa postanejo uradno veljavni element, s katerega bo izveden odčitek porabe toplotne energije in po njem tudi obračunan. Zahteva po sprejetju občinskega odloka izhaja zaradi slabih izkušenj z obračunom mrzle in tople vode po porabi in nepriznavanje že vgrajenih števcev po posameznih stanovanjih, kot merilo za porabljeno vodo, ampak je kljub temu še vedno uradni števec, glavni števec na vhodu stavbe. Po njem Komunala Kranj, kot dobavitelj vode, obračunava porabljeno vodo in nikakor ne pristane, da bi porabo vode merili po že montiranih števcih v posameznih stanovanjih.

AD1./2 Domplan d. d., kot upravnik naše stavbe, nam je poslal ponudbo firme Nova Dogma d. o. o. iz Kranja, za postavitev od 1 do 3 oglasne omarice v kabino dvigala. Z montažo bi nam priznali nekaj mesečnih stroškov, možnost nakazila, pa je zapisana na ponudbi.

SKLEP: Etažni lastniki smo enotno proti montaži kakršnih koli oglasnih tabel v kabini dvigala in enoglasno prepovedujemo, komurkoli, montažo kakršnih koli oglasnih omaric, panojev itd., brez našega soglasja.

AD1./3 Razno:
a. Na letno poročilo upravnika ni bilo pripomb,
b. pregledan je bil 5-letni plan del v naši stavbi. V glavnem so dela opravljena po planu, razen dveh ....nalog:
- zamenjava bukolit stekel v posameznih nadstropjih in
- zamenjava stare komandne omarice dvigala z novo mikroprocesorsko,

Dodatno pa so bila izvedena še nujna dela:
- montaža strelovoda na našem delu strehe, ker delo ni bilo opravljeno po zamenjavi strešne kritine,
- zaradi dotrajanosti in neuporabnosti so bile zamenjane domofonske naprave v vseh stanovanjih in
  pozivna tabla pred vhodom v stavbo.

c. Pregled potrebnih nujnih manjših del v naši stavbi, zaradi preprečevanja možne nastale škode v kolikor se ne pristopi k tekočem vzdrževanju infrastrukture v stavbi:
- popraviti je potrebno vrata v kletni etaži,
- pobarvati kovinski lestvi na strehi stavbe, kateri je že močno načela rja,
- postopoma je potrebno očistiti in pobarvati vsa kletna okna,
- barvanje zunanjega betonskega dela dohoda v kletno etažo,
- barvanje kovinskega držala pritrjenega na betonsko steno pred vhodom v kletno etažo,
- odstranitev razpadajočih televizijskih anten, skupnega antenskega sistema, katerega smo
  uporabljali do napeljave kabelske televizije,
- pregledati, če še kdo uporablja prvotni antenski sistem. Če ni uporabnika se celoten sistem ne bo
  obnovil, se pa bo v dogovoru, postavila radijska antena.
- barvanje okna, ki je desno pri vratih za izhod na streho. Les je že močno poškodovan, ker ni bil
  zaščiten, vendar še toliko dober, da okna ni potrebno menjati.
- zaradi zadrževanja mlajših oseb in njihovih prijateljev iz drugih delov Planine v 1. nadstropju na
  požarnem balkonu, se preuči možnost, da se vrata balkona zaklenejo z vgraditvijo ključavnice.
  Nobena oseba, ki se tam zadržuje, ne stanuje v 1. nadstropju. Balkon se prekomerna maže, čez
  balkon pa se odmetavajo cigaretni ogorki in razna embalaža od pijače, odpadke se odmetava v
  hodniku, enako pa cigaretne ogorke.

d. Predlagano je povišanje mesečnega nakazila v rezervni sklad v višini 50% za dobo enega leta na posamezno stanovanje. V tem času bomo zbrali sredstva za ureditev dvigala (montaža frekvenčnega stikala in mikroprocesorske omarice). Povišana sredstva nakazujemo preko sedanje položnice, katero nam vsakomesečno dostavi upravnik Domplan d.d. Po enem letu, se sredstva zmanjšajo na sedanjo minimalno vrednost, izračunano po veljavnem predpisu.

SKLEP: Sprejet je predlog, da se za dobo enega leta, poviša sedanja sredstva rezervnega sklada v višini 50% sedanjega računa, na vsako stanovanje v stavbi (49x). Po enem letu (12 mesecev), se povečana sredstva vrnejo na dosedanjo višino, kot velja zdaj - nujna minimalna sredstva odvedena v rezervni sklad.

e.
Podano je bilo pojasnilo, da se je smreka na zadnjem delu stavbe, ob vhodu v kletno etažo, odstranila na večkratno prošnjo stranke, kateri je njena višina ovirala. Odstranitev je bila naročena s strani koordinatorja, odstranitev pa je izvedla parkovna služba Flora.

f. Opozori se lastnico stanovanja št. 2 v pritličju, da ali uredi živo mejo pred kuhinjskim delom, ali pa to odstrani. Taka, kot je sedaj nevzdrževana, ne sme ostati. Če se živa meja ne bo vzdrževala, jo je potrebno odstraniti, da bo lahko parkovna služba, nemoteno pokosila travo. V kolikor je del zemljišča zagrajen z živo mejo, parkovna služba ne kosi travo, ta del zemljišča pa tudi ne more biti nevzdrževan. Zunanji del stavbe pred vsakim stanovanjem običajno po nezapisanem, vzdržuje lastnik stanovanja v pritličju, kateri tudi običajno uporablja ta del zemlje.

g. Ponovno se opozarja vse stanovalce oz. etažne lastnike, da glede na celotedensko prekomerno ropotanje zaradi vzdrževanja ali preurejanja stanovanja s tem pa povzročanja prekomernega hrupa, upoštevajo saj malo spoštovanja do sostanovalcev in se vzdržijo povzročanja hrupa vsaj v nedeljah in praznikih. Saj en dan na teden se lahko privošči sostanovalcem, da ga preživimo v miru.

h. O vsem dogajanju s stavbo in njeno infrastrukturo, ter o delih, ki so na skupnih delih stavbe, bodo pravočasno obveščeni vsi etažni lastniki v naši stavbi. Ker se ne more obveščati vsakega posebej, imamo zato oglasno omarico, v njej pa so po potrebi pritrjena razna obvestila, katere naj etažni lastniki preberejo.

i. Podana je bila pripomba, da na našem parkirišču B, ni nobenega označenega parkirnega mesta za invalide. Kar se bo reševalo z ustrezno službo za označbo dveh parkirnih mest.

j. Že na več povpraševanj, kaj se dogaja z vpisom naših etažnih lastnin v zemljiško knjigo, še do danes nismo prejeli nobenega konkretnega odgovora. Zato Etažni lastniki Ulice Lojzeta Hrovata 7 v Kranju, zahtevamo pisni odgovor od upravnika Domplan d. d., da nam sporoči, kaj se dogaja z našimi vpisi etažnih lastnin v zemljiško knjigo in kdaj bo vpis izveden.

Sestavil in zapisal:                                                               Overovatelja zapisnika:
MARKO Jeretina                                                               Podpisana 2 overovatelja zapisnika
Predstavnik etažnih lastnikov

Dogodki vezani na sklepe zapisnika:

Točka:
1. Realizirano. Zbrano za 76.87% delež podpisov (glej kopijo seznama), seznam podpisnikov je bil v petek 15. 6. 2007 oddan g. Zatlerju v domači poštni nabiralnik.

2. Ustno in z zapisnikom obveščen upravnik o sklepu, da se oglasnih tabel ne sme pritrditi v kabino dvigala.

c. zapisana dela bo postopno opravil koordinator, po prostem času v zaporedju glede nujnosti - brezplačno.
- pobarvan je okvir okna poleg izhoda na streho, les je v dokaj slabem stanju, ob rednem barvanju bo zdržal še kako leto, nato bo potrebno vgraditi novo okno,
- vrata v kletni etaži so deloma že popravljena, potrebno je še zalepiti manjši del prekrivne plošče vrat na okvir, nato pa pobarvati vrata,
- odstranjeni sta bili dve viseči televizijski anteni z droga na strehi (prelomljeni), kabla pa zaradi vetra
pritrjena ob nosilni steber anten,

d. ustno in z zapisnikom seznanjen upravnik o povišanju sredstev v rezervni sklad, za dobo enega leta. Tako bomo prej uredili dvigalo, kajti z normalnim dotokom denarja se zaradi drugih nujnih del, ureditev dvigala vedno odmika,

f. lastnici stanovanja številka 2, je bila dana kopija zapisnika s poudarkom na točko f.

h. Dne: 15. 6. 2007 je
bil telefonsko klican odgovorni na MO Kranj (soba 209, tel. 237 31 53) in pravi, da je potrebno preskrbeti od osebe, ki želi označbo invalidskega parkirnega prostora:

•  Sklep o invalidnosti,
•  vlogo za označbo parkirnega mesta (prošnja), nato pridejo na ogled in dajo nalog Komunali Kranj da zarišejo parkirno mesto za invalide.

Pisno obveščeni: trije sostanovalci, ki so upravičeni do invalidskega parkirnega prostora na parkirišču B.

Zaradi pogojev, ki jih je potrebno oddati ob prošnji, sam ne morem več vplivati na izvšitev označbe, upam pa, da bodo upravičenci upoštevali nasvet, naj se povežejo in nastopijo skupno glede zarisa parkirnih mest in delo izpeljejo do kraja.

i. Ustno in z zapisnikom je bil seznanjen upravnik, po e-mailu pa še vodja, ki je 21. 6. 2007 poslal pisni odgovor-zelo pohvalno za hiter odgovor. Odgovor je ponovno problematičen in ne upošteva navedb v e-mail dopisu z dodatno razlago glede naših že oddanih pogodb o lastništvu stanovanja in prejetih potrdil od Domplana za naše že oddane pogodbe. Na dopisu gospe, ki ureja zemljiške vpise, še vedno pravi, da bomo morali oddati pogodbe o lastništvu stanovanja, kdaj, nam bodo sporočili. V e-mail dopisu, sem navedel vse datume oddaje pogodb o lastništvu stanovanja in zapisnik prejema pogodb za izvedbo zemljiškega vpisa etažnih lastnin na Domplan. Zato bo potreben ponoven pogovor s vodjem upravnikov in s seboj vzeti vso razpoložljivo dokumentacijo.

Vsi lastniki etažne lastnine, ki še niso oddali kupoprodajne pogodbe o lastništvu stanovanja (etažne lastnine) na Domplan d. d., so bili pisno obveščeni o potrebni oddaji pogodbe, če želijo imeti urejen vpis v zemljiško knjigo.

Zadnja predelava: 28. 8. 2016