ETAŽNI LASTNIK, Ul. Lojzeta Hrovata 7, Kranj

 

Zapisnik s sestanka EL (Etažnih Lastnikov) s 4. 2. 2013

Večstanovanjska stavba
Ulica Lojzeta Hrovata 7
4000 Kranj

ZAPISNIK

Začeli smo z zborom etažnih lastnikov, 04. 2. 2013, katerega je sklicala upravnica in predlagala dnevni red:

1. Ugotovitev prisotnosti in potrditev dveh overovateljev zapisnika,
2. Plan invensticijsko vzdrževalnih del za leto 2011 in tekoča manjša vzdrževalna dela,
3. Razno

1. Prisotno je bilo 55,53% etažnih lastnikov in najemnikov, potrjena 2 overovatelja zapisnika,

2. POTRJEN PLAN
- izolacija podstrehe,
- ločitev veje za gretje, toplo in hladno vodo,
- zamenjava poškodovanih kopelitnih stekel v hodniku,
- sanacija tlaka v kleti,
- priredi se okno v strojnici dvigala,
- namestitev senzorjev v hodniku v vseh nadstropjih, za vklop luči.

RAZNO:
3. Potrditev novega nadzornega odbora oz. koordinatorja
- za novega koordinatorja se potrdi član dosedanjega nadzornega odbora,
- za člana NO pa etažna lastnica in najemnica.

Dogovarjali smo se o višini mesečnega plačila koordinatorja. Podanih je bilo več predlogov.
a.
Koordinato zahteva 150 EUR mesečno,

b.
Delo koordinatorja znese v letu dni cca 100 ur dela. Če vzamemo, da ima nek zaposleni plačo cca 1.200 EUR in za to opravi 174 ur mesečno, potem pride plačilo na stanovanje cca: 1,25 EUR, po sledečem izračunu: 1.200 EUR: 174 ur = 6,90 EUR/uro. Narejenih je cca 100 ur na leto, kar znese 690 EUR na leto. Če zaokrožimo na 700 EUR : 12 mesecev = 58,33 EUR na mesec. To vsoto pa delimo z 48 stanovanj (sebi ne bo plačeval zato se vzame 48) znese 1,22 EUR/stanovanje na mesec. To pa se zaokroži na 1,25 EUR na mesec na stanovanje.
Ob tem je takoj padla pripomba koordinatorja, da za ta denar ne bo delal.

c.
Ker dobi koordinator v sosednji stavbi 2,50 EUR/stanovanje, naj bi pri nas dobil po 2 EUR/stanovanje s tem, da bi po dobi 1 leta ocenili delo koordinatorja in v kolikor bi bili zadovoljni z njegovim delom, naj bi mu povišali ceno na 2,50 EUR/ stanovanje.

č. Koordinator naj bi dobil od stanovanja 3,00 EUR/ mesec.

Mene osebno moti to, da nekdo (pa ne samo pri nas) zahteva plačilo po svoji potrebi. In ni upoštevan noben izračun, glede na število opravljenih ur v celem letu. To se mi zdi nekako tako, kot če bi delavec delodajalcu rekel, "za plačo 4.475 EUR pridem delat, drugače me pa ne boš videl." Bo to sprejel kak delodajalec? kot vem, pa ljudje delajo tudi za veliko manjši denar. Bolj je važno, da ga dobijo redno vsak mesec.

Po krajši debati je bil sprejet predlog c., medtem, ko se je v zapisniku prebralo, da smo se strinjali z varianto č.

Glede na zapis, sem vprašal nekaj etažnih lastnikov, kakšen je bil sprejet sklep na sestanku. Ali smo sklenili, da dobi koordinator po 2,00 EUR ali 3,00 EUR mesečno na stanovanje.

2 etažna lastnika sta odgovorila, da smo sklenili da dobi koordinator mesečno plačilo po 3 EUR, 3 etažni lastniki pa so dobesedno ponovili varianto c. Nakar se je na napako v zapisniku opozorilo upravnico, ki je popravila sklep na varianto c.

Ker pa je s koordinatorjem in eno izmed etažnih lastnic prišlo zaradi tega sklepa (če nekaj prisotnih na sestanku trdi eno, nekaj pa drugo, potem je to le znak, da sklep ni bil izražen jasno. Pred sprejetjem se mora sklep ponoviti, da ga slišijo vsi prisotni. Tako pa v debati, ki je nastala, med sprejemanjem sklepa, ni bilo razumljivo slišati sklep za potrditev. No, to velja za vse sklepe, ne samo zaradi plačila koordinatorja, ker plačilu ni nihče ugovarjal) do nekaj neprijaznih besed, je koordinator že napovedal svoj odstop.

Meni osebno se 3 EUR na stanovanje zdi veliko, glede na število opravljenih ur in na to, da smo v glavnem večja dela že izvedli. S to vsoto, bi koordinator dobil mesečno 144 EUR ali imel kaj dela ali pa nič.

3a.
Z upravnico smo se dogovorili, da pošlje pismeno opozorilo etažnemu lastniku, kateri ima v etažno lastnino vpisano tudi teraso nad stopniščem. Opozorilo z vsebino, da je potrebno teraso obnoviti, vsekakor pa odstraniti dotrajani nadstrešek, ker se že dela škoda na obnovljenem delu betona in fasadi na vhodu v stavbo.
O tem sva še v mojem mandatu z enim od etažnih lastnikov že govorila z lastnikom stanovanja. Skupaj smo si zadevo ogledali in je etažni lastnik sam ugotovil, da je streha dotrajana in jo bo potrebno odstraniti. Predlagala sva mu, da naredi tako streho, kot jo imata etažna lastnika na sosednjih stavbah na terasi. Obljubil je, da bo zadevo s streho uredil, žal pa nismo dorekli roka. Tega je zapisala po usklajevanju vseh prisotnih, upravnica v zapisnik - rok za ureditev nadstreška in terase je 1. april 2013. V kolikor se etažni lastnik tega roka ne bo držal, se obvesti stanovanjsko inšpekcijo.

3b.
Upravnico smo seznanili, da se nam akontacija vode (tople in mrzle) obračunava z drugo ceno, kot 3-mesečni obračuni. Pri 3-mesečnih obračunih je cena vode na m3, vedno višja.

3c.
Upravnica nas je opozorila, da naši dimniki niso primerni za kurjenje trdega goriva, v kolikor bi se kdo odločil, da kdo nabavi kakšno peč in si zakuri v njej.

3č.
Seznanila nas je s predavanjem, ki se ga je udeležila o hidravličnem uravnoteženju ogrevalnega sistema in nam ga priporoča. Cena znese na posamezno stavbo cca 7.000 EUR, upoštevati je potrebno, da se iz naše toplotne postaje ogrevajo 3 posamične stavbe. S tem bi odpravili tudi šume v napeljavi za centralno ogrevanje.
Na tem seminarju pa so pozabili povedati sledeče. Če bi se mi odločili za hidravlično uravnoteženje ogrevalnega sistema, bi s tem praktično vrgli stran cca 7.000 EUR na posamezno stavbo. Zakaj? Enostavno ni nihče povedal, ali namerno ali nenamerno, da moramo imeti v vseh treh stavbah dokončno urejene radiatorje. Kaj to pomeni? To pomeni, da se morajo do hidravličnega uravnoteženja zamenjati vsi stari radiatorji. Kajti, kar večina ima še prve vgrajene radiatorje, ki bodo počasi začeli puščati vodo, kar se občasno že dogaja. V kolikor bodo stare nadomestili z novimi radiatorji različnih dimenzij, se takoj podere hidravlično uravnoteženje. V kolikor bi se vsi, ki imajo še stare radiatorje odločili te zamenjati z novimi, enako bi morali vsi, ki zapirajo balkone in vgrajujejo dodatne radiatorje v na novo pridobljeni prostor, odločili in v nekem obdobju, recimo dveh let izvedli dokončno zamenjavo vseh radiatorjev, potem bi se hidravlično uravnoteženje izplačalo izvesti. Ker pa nekateri etažni lastniki še vedno prisegajo na stare radiatorje in jih bodo zamenjali šele, ko bodo ti začeli puščati vodo, je to hidravlično uravnoteženje brez predmetno. Seveda, vsekakor pa bi bilo dobrodošlo, saj bi s tem vsi v stavbi dobivali enako toplo vodo za ogrevanje. Tako v pritličju, kot v sedmem nadstropju.

3d.
Predlog upravnice za zamenjavo števcev za porabo tople in mrzle vode, z radijskim odčitavanjem.
Meni osebno se to zdi zelo pametno in sem tudi še v obdobju koordinatorstva imel namen predlagati, da se sedanji števci zamenjajo za števce z radijskim odčitavanjem. O tem sem se tudi že pogovarjal z Brunato, ker se mi zdi, da je najboljše, če imamo vse števce od iste firme, da se v slučaju napak, ki bi se eventualno pojavile, potem ne more nihče izgovarjati na drugega izvajalca. Predvsem pa, vsake 3 mesece nam ne bi bilo potrebno biti doma, da popisovalec zapiše števce in nobenemu tujcu ni potreben vstop v stanovanje zaradi popisa števcev.
Glede pritožb zaradi prevelikega računa za porabo mrzle in tople vode. Prav zanimivo, da v večini pritožb etažni lastniki istočasno, kot popisovalec ne zapišejo stanja obeh števcev in potem razpolagajo s točnimi podatki. Tako pa pridejo na Domplan, se kregajo zaradi velikega računa, nimajo in ne morejo pa pokazati, kakršno je dejansko stanje števcev in ali ta ustreza obračunu za porabljeno vodo. In to iz meseca v mesec enako. V kolikor imaš popisana števca, imaš več možnosti, da dokažeš, da je tvoj račun previsok v kolikor to drži, ali pa spoznaš, da se v stanovanju porabi več vode, kot nekdo misli. Vzrokov je lahko več. Od puščajočega tesnila v kotličku za izplakovanje wc-ja, do druge nekontrolirane porabe, slaba tesnila na pipah, v kopalnici in kuhinji itd.
Zato je koristno in pošteno, da ima vsaka stavba svoj števec, tako glavni za mrzlo vodo, kot za toplo vodo in se etažnim lastnikom v eni stavbi obračunava strošek vode, ki se uporabi le v eni stavbi.

P.S. Med, po, zapisniku in drugih zapisih, dodajam po prenehanju koordinatorstva tudi svoja mišljenja, ker si pridržujem pravico, da ta stran ni uradna stran naše stavbe. To spletno stran sem zastavil z namenom, da pomagam drugim, tako z nasveti ali vašim vpogledom v naše delo, v naši stavbi, pri naših odločitvah in drugih koristnih stvareh, katere mogoče najdete tukaj, ali pri naših napakah, ki se v slučaju, da pride do njih, ne ponavljajo tudi vam.

Zadnja predelava: 28. 8. 2016