ETAŽNI LASTNIK, Ul. Lojzeta Hrovata 7, Kranj

 

Zapisnik s sestanka EL (Etažnih Lastnikov) s 10. 07. 2006

Večstanovanjska stavba
Ulica Lojzeta Hrovata 7
4000 Kranj


ZAPISNIK

s sestanka Etažnih lastnikov in najemnikov v večstanovanjski stavbi, v ulici Lojzeta Hrovata 7, Kranj, ki je bil dne 10. 07. 2006 ob 20 uri v skupnem prostoru stavbe.

Prisotni: 14 etažnih lastnikov

Predlagani dnevni red:

1. Delovanje in servisiranje dvigala
2. Delo upravnika
3. Razno

AD1./1 Etažni lastniki smo odločeni, da tako servisiranje dvigala, kot je že nekaj časa, ni sprejemljivo. Popravilo se izvaja predolgo, s strani serviserjev ni interesa, da se dvigalo popravi ali odkrije napaka na delovanju dvigala v najkrajšem možnem času, kljub večkratnim obljubam g. Zaplotnika osebno. Kljub temu, da se pojavi ponavljajoča napaka, pride v stavbo, dvigalo se dvigne na nivo tal in odide iz stavbe z izgovorom, da imajo delo drugje. Posamezne sporočene napake niso odpravljene, posamezna dela še zajeta v pogodbo niso izvedena oziroma, se prepogosto pojavljajo napake, kupuje se neprimeren material, posamezne komponente ne odgovarjajo skladnosti že vgrajenh in delujočih materialov (elektronika za krmiljenje in izpis v displeje, glede stanja kabine dvigala, je nabavljena s 30V napetostjo, medtem, ko je ostala nizkonapetostna inštalacija 24V. Zato je bilo potrebno vsem tipkam na pozivnih ploščah z osvetlitvijo, priciniti še upore določene vrednosti, da diode v tipkah niso pregorevale). Stikala vrat se ne dajo umeriti, da kabina med potovanjem ne tolče ob njih, kabina se trese, zaustavlja pod nivojem tal. Vzdrževalec je želel zamenjati nedelujočo zasilno razsvetljavo v kabini dvigala z novo lučjo za zasilno razsvetljavo, namesto, da bi usposobil vgrajeno zasilno luč v pozivni tabli kabine. Namesto prenetanja kontaktov na kontaktorju, ki je povzročal zdrse kabine pod nivo kletnih tal, je serviser zamenjal kontaktor z novim (ker ni vedel da se lahko zamenjajo samo kontakti in nima materiala za obnovitev kontaktorja), kar pomeni nepotreben strošek. Odtujena je električna shema dvigala, itd. Zato smo se odločili, da izberemo drugega serviserja za vzdrževanje dvigala v naši stavbi. S tem pooblaščamo Domplan, da z novim serviserjem dvigala sklene pogodbo za vzdrževanje dvigala, katere z g. Zaplotnikom nismo imeli.

SKLEP: G. Zaplotniku se da pisna odpoved za nadaljnje vzdrževanje dvigala z veljavnostjo od 31. 07. 2006 dalje. Etažni lastniki izberemo novega vzdrževalca dvigala, s katerim se sklene pogodbo o vzdrževanju dvigala in skrbi, da bo vzdrževanje primerno, nabavljeni material pa odgovarja vsem merilom in tehničnim zahtevam celotnega sklopa dvigala. Ker je prisotno število etažnih lastnikov na sestanku manjše od 50%, že pred sestankom pa je večina zahtevala zamenjavo serviserja dvigala, se koordinator zaveže, da gre od stanovanja do stanovanja in da v podpis sklep o odpovedi dosedanjemu vzdrževalcu dvigala g. Zaplotnik Marku, tistim etažnim lastnikom, ki se ne strinjajo z dosedanjim načinom vzdrževanja dvigala. Sklep o odpovedi servisiranja se odda pisno in priporočeno g. Zaplotniku v kolikor bo za zamenjavo vzdrževalca več kot 50% etažnih lastnikov. O odločitvi etažnih lastnikov se seznani tudi upravnika Domplan.

AD1./2 Koordinator predstavi težave z upravnikom Domplanom d. d. za dela, ki se sicer morajo izvesti, niso pa tako nujna, da bi lahko sami ukrepali, usmerjali v našo stavbo ljudi iz raznih podjetij, kateri brez vednosti koordinatorja pregledujejo stavbo, infrastrukturo v stavbi in izdeljujejo predračune, katere bomo plačevali etažni lastniki. Predstavniki firm, ki pridejo v stavbo, so potem še zelo površni in naprimer predstavnik iz JZ GRS Kranj, ki je pregledoval hidrante, je pustil vrata na vseh hidrantih v vseh nadstropjih odprta, kar pomeni, da bodo stanovalci, ki nimajo niti kanček odnosa do skupne lastnine, ponovno odmetavali razne odpadke v omarice hidrantov.

SKLEP: Upravnik mora v vsakem slučaju, ko se dogovori s predstavniki raznih firm ali ustanov, za preglede stanje stavbe ali infrastrukture v stavbi, pri vsakem naročilu za izvedbo kakršnega koli dela v ali na stavbi, predhodno v primernem roku obvestiti koordinatorja o posameznih prihodih teh predstavnikov ali predvidenih izvajanjih določenih del. Koordinator mora sodelovati pri vseh pregledih stavbe ali infrastrukture in o tem poročati etažnim lastnikom ali na sestanku ali pisno v oglasni omarici. Ker smo etažni lastniki večinski lastniki stavbe, ne dovoljujemo nikomur, da brez naše vednosti vstopa v našo stavbo in opravlja kakršnakoli dela v njej, brez da bi bil o tem obveščen koordinator, posredno nato, pa etažni lastniki. Koordinator pa mora v slučaju, da je za dogovorjeni rok odsoten, preskrbeti nadomestnega člana NO ali etažnega lastnika, ki bo prisoten ob vstopu in izvajanju kakršnih koli del v naši stavbi. Upravniku Domplanu d. d. ne dovolimo, da se obnaša do etažnih lastnikov, kot da bi bili upravnikovi najemniki v lastni stavbi. Smo pa vedno za to, da se potrebna dela ali pregledi izvedejo, v kolikor so ti resnično potrebni, vendar ne brez prisotnosti zastopnika etažnih lastnikov ali vsaj enega izmed etažnih lastnikov.

Glede na to, da v Domplanu d. d., kot upravniku naše stavbe, vsi zaposleni obvladajo internetno pošto, ne bi smel biti noben problem obveščanja etažnih lastnikov oziroma koordinatorjev o izvajanju določenih nalog ali posameznih del, ter pošiljanju ostalih obvestil s katerimi morajo biti etažni lastniki seznanjeni.

AD1./3
a. Zadeva z obračunom "prekomerne porabe vode" v letu 2005, se ne premakne naprej. Upravnik Domplan d. d. vztraja pri svojem podatku, da je bila obračunana poraba vode presežena, čeprav je v Domplanovi predstavitvi časovnega obdobja poračuna vode, še vedno vštet ves mesec februar 2006, sam poračun pa je bil narejen do meseca januarja 2006, kar je razbrati z zapisa na zadnji strani obvestila "Obveznosti do stanovanja za mesec februar 2006". V tabeli niso prikazani odšteti poračuni posameznih etažnih lastnikov ali najemnikov, ki so po trimesečnem poračunu vode plačali tudi po 80.000 SIT (po 20.000 SIT na osebo) ali več, za porabo izračunane prekomerno porabljene vode.

b. Še vedno niso realizirani sklepi s sestanka s predstavniki lastnikov več stanovanjskih stavb na Domplanu z dne: 29. 03. 2006. Za I. in II. točko ni podatka, če se sklepa izvršujeta, III. točka se ne izvršuje, IV. točka ni realizirana niti ni nobenega podatka o njeni izvedbi.

c. Še do danes ni nobenega podatka upravnika, kaj se dogaja glede vpisa v zemljiško knjigo kakšno je trenutno stanje, oziroma do kdaj približno bo vpis urejen. Kar pomeni, da upravnik dosledno izvaja dela po pravilnikih, nikakor pa nima interesa odgovarjati na vprašanja etažnih lastnikov.

c. Dogovori o ukrepih glede zamakanja iz odtoka, (kateri poteka na severnem delu stavbe ob spalnicah do toplotne postaje), v stanovanje v 6. nadstropju, potekajo s predstavnikom Domplana g. Dolžanom. Končna odločitev glede konkretnega ukrepa zaenkrat še ni znana, ker trenutno ni možno ugotoviti kraj zamakanja. Dela so v teku.

d. Koordinator izrazi svoj občutek, da nekaterim stavba ni več mar, takoj ko stopijo iz svojih stanovanj. Občasno se odlagajo kosovni odpadki v kletni del hodnika ali po hodniku oziroma na požarne balkone namesto v kontejner za smeti na dvorišču. Kosovne odpadke pa lahko vsak stanovalec brezplačno odda (odpelje) v Zarico za Planiko ali na smetišče v Tenetišah.

e. Najemniku prostora je potekla pisna odpoved s strani etažnih lastnikov 30. 06. 2006. Koordinator je etažne lastnike seznanil s svojo odločitvijo, da je na prošnjo najemnika, da potrebuje zaradi prevoza materiala na novo lokacijo, samo še mesec dni podaljšan čas, po roku zapisanem v odpovedi (30. 06. 2006), odobril podaljšanje uporabe prostora za skladiščenje materiala do 31. 07. 2006 Po tem datumu se najemniku prepreči kakršen koli samostojen dostop do najetega kletnega prostora. V kolikor se najemnik ne izseli do obojestransko sporazumno določenega roka, se ob prisotnosti treh članov etažnih lastnikov, zamenja vložek ključavnice v najetem prostoru in bo najemnik lahko odstranil shranjeni material iz prostora le v prisotnosti koordinatorja ali enega izmed etažnih lastnikov. S tem bomo preprečili nadaljnje prenočevanje najemnika v najetem prostoru in razširjanje občasnega neznosnega smradu, ki se širi po stopnišču, iz najetega prostora. Najemnik je bil pisno seznanjen, o ukrepih sprejetih na sestanku in datumu za prenehanje uporabe najetega prostora. V mesecu juliju 2006 je bilo večkrat na vrata najetega prostora pritrjeno obvestilo o skupaj z najemnikom prostora dogovorjenem roku za izpraznitev najetega prostora. Vsa obvestila pritrjena na vrata najetega prostora je najemnik sam odstranil, kar pomeni, da je bil večkrat opozorjen na datum o prenehajnju najema prostora.

f. Odstranjen je bil suhi borovec za našo stavbo. Zakaj kljub naročilu niso skrajšali oba borovca poleg suhehga na višino 2m mi ni znano.

Sestavil in zapisal:
Marko Jeretina
Predstavnik Sveta etažnih lastnikov

Zadnja predelava: 28. 08. 2016