ETAŽNI LASTNIK, Ul. Lojzeta Hrovata 7, Kranj

 

Zapisnik s sestanka EL (Etažnih Lastnikov) s 30. 03. 2005

Večstanovanjska stavba
ulica Lojzeta Hrovata 7
4000  Kranj

Datum: 31.03.05

ZAPISNIK

zbora etažnih lastnikov večstanovanjske stavbe v ulici LOJZETA HROVATA 7, Kranj, ki je bil v skupnem prostoru stavbe, dne 30. 03. 2005 ob 18 uri.

Prisotnih etažnih lastnikov: dvajset

Ostali prisotni: najemnica

Predlagani dnevni red:
1. Pregled zapisnika zadnje seje,
2. Nadzor tržnih inšpektorjev po blokih, glede dela na črno,
3. Firma GRATEL in izdaja soglasja za izvedbo razvoda v stavbi,
4. Obnova bazena nad strojnico dvigala in stanovanjem,
5. Predvidena obnova dvigala,
6. Obravnava dopisa Domplanu s strani ga. N. N.,
7. Razno,
8. Stanje ob zamenjavi koordinatorja hiše

AD 1.  Pregled zapisnika zadnjega zbora etažnih lastnikov.

Sklep 1/1: Zapisnik zadnjega zbora je bil soglasno sprejet.

AD 2: Nadzor tržnih inšpektorjev po blokih, glede dela na črno – čiščenje stavbe
Razložena je bila razlaga zakona, ki vsako, kakršno koli delo v posamezni večstanovanjski stavbi, ki jo opravi posameznik, pa ni priglašen v skladu z zakonom, ali ni registriran kot obrtnik oz. samostojni podjetnik, obravnava kot delo na črno, kar pomeni, da neregistriran izvajalec dela v nasprotju z zakonom.

Sklep 1/2:  Poišče se tri ponudbe profesionalnih čistilnih servisev, nakar se bo na podlagi ponudbe odločalo kdo bo sprejet za nadaljnje čiščenje v stavbi. V kolikor sedanja čistilka registrira svojo dejavnost, se enakovredno vključi v izbiro.

AD 3. Firma GRATEL in izdaja soglasja za izvedbo razvoda v stavbi
Obravnavan je bil dopis Domplana, ki opozarja na možne posledice pri izgranji dovoda razdelilnika v našo stavbo. Domplan kot upravnik predvsem opozarja, da moramo biti kot lastniki stanovanj, v kolikor se odloči večina, da se v stavbo napelje  dovod optičnega kabla in montira razdelilna omarica, previdni in pozorni, da noben poseg, ki ga bo opravila firma GRATEL pred in v stavbi, ne povzroči škode na stavbi in da se po zaključku del, vrne vse v prvotno stanje.

Sklep 1/3: S soglasjem večine etažnih lastnikov, se firmi GRATEL dovoli izdelavo razvoda do in v stavbo in postavitev razdelilne omarice, vendar le za uporabnike v naši stavbi, ter dovod do vsakega uporabnika.
Glede dovoljenja za poseg v stavbo za pripravo uporabe njihovega informacijskega sistema ni pogoja, da so uporabniki v večini, sklene se le pogodba, s katero se bo firma GRATEL zavezala, da bo po posegih pred in v stavbi, po končanih delih zapustila vse v stanju, ki ne dopušča dodatnih del in odpravljanja nastale škode s strani etažnih lastnikov, niti čiščenja niti zidarskih oz. pleskarskih del. Firma mora na najmanj opazen in urejen način opraviti predvidena dela dovoda in montažo razdelilne omarice v stavbo.

AD 4. Obnova bazena nad strojnico dvigala, stopnišča in stanovanjske enote
Streha, tako imenovani bazen nad strojnico dvigala, stopniščem, predvsem pa stanovanjsko enoto, je prepuščal vodo. Zato je etažnemu lastniku zamakalo v zgornjem kotu predsobe, ter v zgornjem in spodnjem kotu spalnice. Ker je bila kompletna bitumenska podlaga že razpokana, posamezni šivi pa niso držali, se je glede na dano ceno izvajalca odločilo, da se obnova celotnega bazena (1.200 SIT na m2 x 66,22 m2 in 7.500 SIT za izdelavo novega bakrenega odvoda vode iz bazena plus 8,5% DDV) obnovi v najkrajšem možnem času. Predsednik nadzornega odbora je odločil, da se bazen (dejansko streha hiše nad stopniščem, strojnico in stanovanjsko enoto) obnovi v najnujnejšem posegom obnove. V roku dobrega pol leta, je potrebno preplastiti sedanjo bitumensko podlago z bitumnom, ki ima peskovni posip v   nasprotnem lahko nova bitumenska podlaga razpoka in pride ponovno do zamakanja v stavbi.

Sklep 1/4: S popravilom oz. obnovo strehe nad predhodno naštetimi enotami, se strinjajo vsi etažni lastniki. Tudi s kasnejšim dodatnim prekrivanjem z bitumensko prevleko s peskovnim nanosom. Ker je to streha stanovanjske stavbe in se gre dejansko za vzdrževanje stavbe, se sredstva za plačilo sedanjega dela in dela, ki bo še potrebno, izvede iz rezervnega sklada.

AD 5. Predvidena obnova dvigala
Glede na predhodne dogovore o obnovi oz. zamenjavi električnega motorja in reduktorja dvigala, je Domplan d. d. pripravil pogodbo, katera je bila podpisana s strani predsednika nadzornega odbora. Motor in reduktor se morata zamenjati v pogodbenem času, to je od začetka maja do 22. junija 2005, s tem, da bo zamenjava trajala 2 do 3 dni. To pomeni, da dvigalo ne bo uporabno 2 do 3 dni. Predstavljen je bil strošek materiala in dela, ki ga je potrebno opraviti po inšpektorjevem pregledu oz. zapisniku:

Predračun del za zamenjavo zunanjih pozivov in odprave napak po zapisniku inšpektorja s 23.07. 2004 so:

 
Zap.
št.
DELO - material
Kos
1
 Zunanji pozivi z dvema tipkama v inox plošči s pokazateljem smeri vožnje in nadstropij z
  graviranjem
9
2
 Displej v kabini dvigala
1
3
 Naprava za omejitev časa
1
4
 Naprava za kontrolo izpada faz
1
5
 Omejilec hitrosti-napenjalo omejilca
1
6
 Popravilo odklonske vrvenice
1
7
 UTP kabel cat. 5
42 m
8
 Drobni material
9
 Delo
10
 DDV z 8,5%
44.349,09 SIT
CENA SKUPAJ z DDV 
  566.103,10 SIT

In strošek zamenjave motorja in reduktorja s pripadajočim materialom po:

Predračunu za zamenjavo motorja in reduktorja dvigala:

 
Zap.
št.
DELO - material
Kos
1
  Motor SASSI z reduktorjem in zaščito za vrvi in ventilatorjem, 4/16 polni, 180VKL/H, 11.8KW, 380V, 50Hz, skupaj z zaščito za vrvi in ventilatorjem
9
2
 Pogonska vrvenica fi 650 mm za 4xFI10MM vrv
1
3
 DDV z 8,5%
107.635,79 SIT
4
 
CENA SKUPAJ z DDV
1.266.303,50 SIT

Po pogodbi je rok za pričetk del maj 2005 in končna izvedba 22. 06. 2005.
Ob podpisu pogodbe se plača 50% avans, datum že izvedenega plačila: 07. 03. 2005, nato se plača 25% ob začetku del in 25% ob zaključku del.

Sklep 1/5: Z informacijo o obnovi dvigala z že podpisano pogodbo za izvedbo del, so se strinjali razen enega etažnega lastnika, vsi ostali prisotni.

AD 6. Obravnava dopisa Domplanu s strani najemnice stanovanja
Domplan nam je poslal v obravnavo dopis najemnice, kjer se sklicuje, da ni plačnica povzročene škode, ki jo je povzročil njen polnoletni sin. Stroške za zamenjavo razbitega stekla je dobila obračunane v višini 14.105 SIT na položnici november 2004. Najemnica pravi, da je vseeno pripravljena plačati zamenjavo stekla na vhodnih vratih, vendar ker ji trenutna finančna situacija ne dopušča navedenega izdatka, prosi za plačilo v 5. do 6. obrokih.

Sklep 1/6: Domplanu se predlaga da najemnici omogoči plačilo navedeno v AD 6, v 5. ali 6. obrokih.
Istočasno se sprejme sklep, da vsak posameznik, ki povzroči škodo v ali na objektu v stavbi, plača sam povzročeno škodo. Zaradi tega, se bo po povzročitvi škode na ali v objektu in njegovi opremi, poklicalo policijo, ki bo naredila zapisnik, ta pa se bo dostavil upravniku, ki bo izstavil povzročitelju račun.

AD 7. Razno
1. Ker se je do sedaj plačevala skupna elektrika po stanovanjih, kar je po mnenju večine prisotnih nepravilno, je bil dan v obravnavo predlog, da se plačilo spremeni tako, da se skupna poraba elektrike v stavbi ulice Lojzeta Hrovata 7 v Kranju, plačuje po osebah.

Sklep 1/7/1: Sprejet je sklep, da se poraba skupne elektrike plačuje po osebah, enako kot čistilka.

2. g. Jeretina predlaga, da se v večjem betonskem koritu pred vhodom v blok, odstrani drevo, ker se to lahko podere samo, kot se je pri vhodu ulice Lojzeta Hrovata 9, ali med igranjem otrok, ki plezajo po drevesu.  Otrok lahko pade z drevesa na betonski rob in se poškoduje. Podrto drevo se nadomesti z zasaditvijo zimzelenih rastlin, ki zelenijo skozi celo leto.

Sklep 1/7/2: Ob dodatnem pojasnilu, da je za odstranitev drevesa potrebno naročiti podjetje, ki se ukvarja s podiranjem in odstranjevanjem dreves in da so za izvedeno delo podjetja, plačniki etažni lastniki, je večina zato, da drevo ostane.

3. V dvigalu se odmetavajo cigaretni ogorki, pojavil se je tudi pasji iztrebek, ki ga ni nihče odstranil nekaj dni. Tako je bila vožnja z dvigalom zelo neprijetna. Za pasji iztrebek, je stanovalec povedal, da je bil prenešen s čevlji nekoga izmed stanovalcev, ki ga je pohodil pred stavbo in ga je odstranil v dvigalu.

Sklep 1/7/3: Kadilci naj ne kadijo v dvigalu, s tem ne bo mogoče odmetavati cigaretnih ogorkov, lastniki psov naj v stavbi in zunaj stavbe, za svojimi psi pospravijo.

4. Po prevzemu koordinatorstva je bil opravljen pregled stopnišča in podstrehe. Samo stanje stopnišča ni kritično, kar pa ne drži za podstrešji (levo in desno), kjer je kup navlake, starega papirja, škatel, večja klopca, jogi in prazne vinske steklenice. Glede na požarno varnost je bil sprejet

Sklep 1/7/4: lastniki odloženih stvari na podstrešje naj skupaj z predsednikom nadzornega odbora pregledajo podstrešje in se dogovorijo kako spraviti nekatere še uporabne materiale. Vse ostalo bo šlo z eno izmed akcij čiščenja na odpad, ravno tako tudi material, v kolikor se ne bo oglasil noben njegov lastnik.

5. Predlaga se zamenjava sprednjih in zadnjih vhodnih vrat v stavbo, in sedanja lesena, nadomestimo z novimi aluminijastimi.

Sklep 1/7/5: ker je na računu sklada34 le 500.000 SIT, se pridobi vsaj tri ponudnike za izdelavo vhodnih vrat za vhod v stavbo s prednje in zadnje strani. Ko bo zbrano več ponudb s predračuni, se bo izbralo izvajalca in ostali manjko denarja, nato se bo šlo v zamenjavo vrat. Vrata morajo imeti: električno zapiralo, spodnji del je zaprt (brez svetlobe), zgornji del mora imeti termopan steklo debeline 6 mm, zatik vrat (zapora enega krila vrat) se določi naknadno.

6. Ostala je še nedokončana realizacija, montaže relejev (časovnikov) za avtomatski izklop luči po nastavljenem času, na hodnikih pred kletmi in kletnem hodniku pred dvigalom, kot so bila vgrajena za avtomatski izklop luči po nadstropjih.

Sklep 1/7/6: ko bo finančno stanje dopuščalo, se izvede vgradnja avtomatov za izklop luči po določenem času tudi v kletnih prostorih in na hodniku pred dvigalom.

7. Pri dostavi hitre pošte ali paketov, poštar nima ključa vhodnih vrat, da bi oddal obvestilo o prispeli pošti v nabiralnik naslovnika. Zato ta obvestila zatika pod plato domofonov pred sprednjim vhodom v stavbo, posledično temu je listke z obvestilom o prispeli pošti najti po celem dvorišču.

Sklep 1/7/7: Pred glavni vhod v stavbo na sprednji strani se montira poštni nabiralnik v katerega naj se odlagajo obvestila o prispelih pošiljkah, ko poštar ne more vročiti obvestila dotični stranki oz. stanovalcu, predsednik ali drug član NO potem razdeli listke po poštnih nabiralnikih naslovnikov.

8. Že na enem predhodnjih sestankov je bilo sklenjeno, da se opravi nastavitev hidroforja. Pri iztoku vode v nadstropjih, kjer uporabljajo hidrofor prihaja zaradi nenastavljenega hidroforja do iztoka neuporabne vode, katero pa števec beleži. Ko stanovalec odpre pipo, voda le počasi izteka in je ta voda praktično neuporabna. To traja toliko časa, da v hidroforju pade pritisk pod nivo, da začne hidrofor normalno delovati in je voda na razpolago v normalnem iztoku na pipi.

Sklep 1/7/8: Opravi se razgovor na vodovodu zaradi nastavitve hidroforja istočasno se oceni še stanje hidroforja.

9. V bloku že najmanj 5 let niso bili pregledani gasilni aparati, čeprav zakon določa redne preglede vsako leto. Etažni lastniki so bili opozorjeni, da je pregled obratovalni strošek, katerega plačajo vsi etažni lastniki na položnici.

Sklep 1/7/9: V najkrajšem možnem času se naroči pregled gasilnih aparatov.

10. Ni še v celoti pojasneno plačilo in delitev stroška za porabljeni tok toplotne postaje. Glede na to, da je števec edino v našem bloku, je lahko izstavljen račun za porabljeno elektriko le za naše stopnišče. Enako pri tem Elektro izstavlja račun za jalovi tok, ki ga plačujemo le mi v stopnišču. Objasniti je potrebno, kakšna je skupna vsota porabljene elektrike za toplotno postajo, kdo to vsoto in obračunan jalovi tok plačuje in v kakšnem znesku, glede na izstavljena računa.

Sklep 1/7/10: Glede delitve obračuna in plačila porabljenega električnega toka toplotne postaje in obračunanega jalovega toka, bo opravil g. Jeretina, ugotovitve pa podal na naslednjem skupnem sestanku.

AD 8. Stanje ob zamenjavi koordinatorja stavbe
Sedanji koordinator je povedal, da je prevzel od prejšnjega koordinatorja račune, katere pregleduje sostanovalka. Denarja ob prevzemu ni bilo, izročena je bila kartica osebnega računa izdana na ime in priimek prejšnejga koordinatorja, ki pa se je ob preverjanju stanja na bankomatu pokazalo, da je kartica neveljavna. Zato je bila tudi vrnjena prejšnejmu koordinatorju. Bila je izročena hranilna knjižica, katero je banka ob prehodu na tekoče račune uničila. Stanje na uničeni knjižici je 0,00 SIT. Sostanovalka je pojasnila stanje glede prejemkov in izdatkov - računov. Ugotovljeno je bilo, da je bil denar, ki ga je Domplan nakazoval na hranilno knjižico hišnega sveta, v glavnem še isti dan, ko je bil nakazan tudi v celoti dvignjen. Sostanovalka je povedala, da pričakuje še nekaj kopij računov od upravnika iz Domplana in da bo potem poizkusila ugotoviti kaj je s končnim stanjem denarja, last etažnih lastnikov in najemnikov v stavbi.

     Zapisnik sestavila:                                                                         Zapisal:
       etažna lastnica                                                                        etažni lastnik M. J.

Overovatelj zapisnika:
    etažni lastnik

Zadnja predelava: 28. 08. 2016